De VSV bevroeg recent 600 Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar over hun houding tegenover alcoholgebruik in het verkeer. 40 procent geeft aan dat ze geen alcohol drinken als ze nog moeten rijden, 15 procent drinkt sowieso nooit alcohol. Samen betekent dit dus dat een meerderheid van 55 procent altijd nuchter rijdt. 39 procent beperkt zijn gebruik tot één of twee glazen, in de hoop daarmee onder de wettelijke limiet te blijven. Een kleine minderheid van 6 procent zegt niet op de limiet of het aantal gedronken glazen te letten.

Hardnekkige autobestuurders

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder: “Een meerderheid van de autobestuurders rijdt nuchter of houdt alvast rekening met de wettelijke limiet. Dat zijn weliswaar bemoedigende cijfers, maar toch blijven sommige autobestuurders hardnekkig in hun gedrag om achter het stuur te kruipen met een glaasje te veel op. Zeker tijdens deze eindejaarperiode vol feestjes en recepties. Drinken en rijden gaan gewoon niet samen. Je brengt er niet alleen jezelf, maar ook je omgeving mee in gevaar. Daarom zijn acties zoals deze van groot belang.”

Campagne ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’

Om de groep die nuchter rijdt een hart onder de riem te steken en de anderen aan te sporen dat voorbeeld te volgen, lanceren Vlaams minister De Ridder en de VSV een nieuwe campagne onder de noemer ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’. De boodschap is bedoeld voor alle bestuurders en focust op de eindejaarsperiode waarin er heel wat gelegenheden zijn waar al eens een glas wordt gedronken: van familiefeesten tot kerstmarkten en het uitgaansleven. 

Tot begin januari herinneren affiches langs de hoofdwegen aan de campagneboodschap. Daarnaast is er onder meer een campagnevideo die verspreid wordt via sociale media en tal van banners, posters en en stories die te downloaden zijn van de campagnewebsite veiligverkeer.be.

Ook druggebruik baart zorgen

Naast alcohol baart ook druggebruik in het verkeer zorgen. Bij een bevraging die de VSV in januari 2024 uitvoerde bij jongere automobilisten tot 35 jaar, gaf 15 procent aan dat ze het afgelopen jaar wel eens hadden gereden na druggebruik. Bevraagden die onder invloed rijden, zien druggebruik vaak als een gewoonte. Deze groep zit er ook minder mee in om een aanrijding te veroorzaken of door de politie betrapt te worden op rijden onder invloed.

De combinatie van illegale drugs met alcohol kwam het vaakst voor (8 procent), gevolgd door cannabis (7 procent) en een combinatie van verschillende drugs (6 procent). “Onderzoek geeft aan dat net die combinaties tot een extreem verhoogd risico leiden in het verkeer. De kans om ernstig gewond te raken of te overlijden door een ongeval, is tot 200 keer hoger dan onder normale omstandigheden. Een minderheid veroorzaakt daarmee buitensporig grote risico’s voor zichzelf en voor anderen. Campagnes en handhavingsacties rond dit thema zijn dus levensnoodzakelijk, vindt minister De Ridder. Daarom lanceert de VSV in december een bijkomende campagne rond druggebruik in het verkeer, zeer specifiek gericht op jongeren die drugs gebruiken in het uitgaansleven.